Otázky a odpovědi

Ptejte se na cokoliv, budu-li znát, odpovím ihned, ostatní zkusím zodpovědět co nejdříve

Prožitek mám z "OBOU BŘEHŮ".

václav

Zachování soukromí, anonymita pro ostatní

Mohu se ptát i na citlivější problémy?

PODĚKOVÁNÍ

Děkuji Vám za velký zájem, který svědčí o tom, že i přes internet nabitý informacemi, je mnoho hledajících svou odpověď - radu a hlavně člověka. Člověka, který Vás vyslechne, měl i má podobný problém a je ochoten se Vám věnovat. Nemocného nezajímá, jak se choroba jmenuje, jaké má číslo ve statistice,

ALE CO MÁ DĚLAT, JAK TO CO NEJLÉPE ZVLÁDNOUT.

Těším se na další dotazy (zatím zvládám).

václav

Je to pravda, nebo je to jinak?

Tento příspěvek považuji za podstatný a proto ho dávám sem, kde si ho přečte více lidí.

Je to mnohokrát opakovaná nepravda. Člověk umí víc.
Opět jsem slyšel v jednom rozhlasovém rozhovoru na téma rehabilitace po cévní mozkové příhodě - mrtvici, že, "pokud se něco nezlepší do jednoho roku, naděje na pozdější zlepšení je velmi malá".

NENÍ TO PRAVDA!
Naopak. Pokud člověk vytrvá, cvičí pravidelně a neztrácí naději, tak zlepšení můžete pozorovat i po více letech. Vím to podle sebe, ale i ze zkušenosti jiných pacientů. Tzv. prorůstání a hledání nových nervových spojení může trvat (a většinou trvá) hodně dlouho.
   I zcela zdravému člověku trvá třeba i několik let, než nějakou dovednost vypiluje pravidelným tréninkem. (sport, hraní na hudební nástroj, ...). Nebo snad znáte někoho, kdo by se stal mistrem ve svém oboru ze dne na den.
   Pravda je, že mozek člověka po mrtvici je znevýhodněn a rehabilitace je obtížnější.

MUDr. Václav Lukáš, dr@pomrtvici.cz

 

Sdělujte si i vlastní pocity, nebo se ptejte i ostatních

Re: Zívání

Datum: 02.02.2020 | Vložil: Jakub

Dobrý den, vypozoroval jsem že při tom zívání se mi vždy ukáže co začne fungovat jako další. Zatím to vždy vyšlo. Naposledy se mi přizívání otevřely prsty, což by se mi velmi hodilo. Tak snad to vyjde i tentokrát.

Varfarin?

Datum: 18.11.2019 | Vložil: Ester

Dobrý den. Přítel (33) po mozkové mrtvici. V nemocnici zjistili,že příčinou je otevřené foa v srdci ( nevím jestli píšu správně)
Přítel tedy čeká na operaci srdce,což nebude v blízké době,neboť má z nemocnice zanedbanou ránu v Třísle po reoperaci ( po katetrizaci)
Do té doby musí brát varfarin.
Avšak varfarin je dost sporný lék ( mnoho nežádoucích účinků)
Myslite,že tento lék bude muset brát i po operaci srdce ( uzávěru dírky) nebo dokonce celoživotně?
Děkuji Ester

Re: Varfarin?

Datum: 19.11.2019 | Vložil: dr. Lukáš

Hezký den Vám přeji.
Časem se dá přejít i na jiné léky.
V této oblasti by se měli nejlépe orientovat kardiochirurgové (podle konkrétní situace - i výsledky vyšetření krve). Oni jsou za dobře udělaný zákrok odpovědní.
Nenapsala jste taky, co všechno ta cévní mozková příhoda způsobila.
Použijte klidně můj mail-dr@pomrtvici.cz
dr. Lukáš

Re: Varfarin?

Datum: 20.11.2019 | Vložil: dr. Lukáš

Dobrý den.
Ještě odpověď na otázku, zda bude brát podobné léky dlouhodobě.
Protože je to víceméně kvůli prevenci (aby se případně neopakovala CMP z těchto příčin) tak odpověď zní ano. Nicméně, jak jsem psal, je pravděpodobný přechod na jiné léky.
dr. Lukáš

Bolest hlavy po mrtvici

Datum: 23.10.2019 | Vložil: Ester

Přítel 33prodelal mrtvici. Je 5den po události. Na JIP byl oněch 5dni. Nejprve musel na reoperaci cévy,potom měl velký otok mozku.
Po dnešním CT ho převezli na normální oddělení. Otok prý stále je ale výrazně se zmenšil.
Přítele jsem dnes koupala,celkem zvládá...
Bolí ho ale stále hlava a má strach. Má strach o život,že bude mít na normálním oddělení malou péči,kdyby se mu něco dělo. Neví,jestli bolest hlavy je normální ( ikdyz lékaři tvrdí,že ano) tedy se tím stresuje a je špatný...
Tedy se chci zeptat...opravdu je bolest hlavy 5dni po mrtvici a masivním otoku mozku v pořádku ( normální)?
Dekuji

Re: Bolest hlavy po mrtvici

Datum: 28.10.2019 | Vložil: dr. Lukáš

Dobrý den Vám přeji Ester.
Podle toho co píšete, je přítel v dobrých rukách. Bolest hlavy je u otoku mozku normální. Zvláště jestli u přítele ještě zcela neustoupil.
To, že je převezen z JIP, je spíše dobrá zpráva - nepotřebuje už tak urgentní péči. Na normálním oddělení sice sestřičku neuvidí tak "intenzivně", ale "kdyby se něco dělo", bude o něj postaráno.
ONO SE ALE NIC DÍT NEBUDE.
Že má strach, je normální. Prodělat mrtvici není záviděníhodný zážitek.
Mělo by být normální, že ho navštíví (CO NEJDŘÍV!!!) psycholog.
Hodně taky dělá Vaše podpora.
Dr. Lukáš

Chodidlo

Datum: 18.10.2019 | Vložil: Jakub

Dobrý den, po cmp mám nepohyblivé chodidlo. Je možné nepatrně pohnout prsty a celým chodidlem|Chodidlo reaguje reflexivně na lechtání na plosce, to se hýbe celé a prsty taky. Zatím mám předepsanou od neurologa ortézu. Dokážu však chodit i bez ní, ale je to velmi namáhavé, ujdu tak maximálně 50 metrů a pak si musím sednout. Dříve jsem dokázal ujít kilometry, teď už jen metry

Re: Chodidlo

Datum: 28.10.2019 | Vložil: dr. Lukáš

Dobrý den Jakube.
V průběhu rehabilitace po CMP se mohou objevit i některé nepříjemné projevy, které mohou vypadat jako zhoršení. Je to způsobeno tím, že tělo se snaží "uzdravit, co umí" a tak se právě může objevit i to, co bychom nechtěli (bolesti, mravenčení, křeče, ...). Je třeba být trpělivý, protože většina těchto "nechtěných nepříjemností" časem odezní. U CMP je tento čas bohužel hodně dlouhý.
dr.Lukáš

CMP

Datum: 18.10.2019 | Vložil: Lubomir Jan

Dobrý den,paní je už 8let po CMP ochrnutá na pravou stranu,sice pomaličku chodí má čtyřbodovou hůl,ale do pravé ruky nevezme ani tužku . Začala ji silně bolet pravá ruka .Dostala prášky Neurontin 100mg,ale nepomáhají . Můžete poradit ? Děkuji

Re: CMP

Datum: 28.10.2019 | Vložil: dr. Lukáš

Dobrý den.
Při "mrtvici" (cévní mozkové příhodě) dochází k poškození i center a drah, majících na starosti citlivost. Proto se mohou objevovat v této oblasti i různé poruchy. Kromě necitlivosti a snížené citlivosti to bývají některé "zvláštní pocity" (tzv. dysestezie) a bohužel i nepříjemné bolesti.
Časem by mohly odeznít samy. Zatím se je snaží kolegové ovlivnit léky, jako je Neurontin. Po dohodě s ošetřujícím lékařem bych zvážil výraznější zvýšení dávky.
dr.Lukáš

Záznamy: 51 - 60 ze 613
<< 4 | 5 | 6 | 7 | 8 >>

Přidat nový příspěvek