Zdraví

01.06.2012 17:29

Dosti užívané slovo,

AVŠAK dokud ho máme, vnímáme ho, jako samozřejmost. Je-li poroucháno, začínáme o něm uvažovat. Nic nového pod sluncem. O všem uvažujeme více poté, co to odejde. Zdraví se má udržovat !!!

ZDRAVÍ, tedy stav, kdy pociťujeme jen klídek a nemáme pocit jakéhokoliv nekomfortu, má však ke své existenci  základní podmínky (PREVENCI):

  • PSYCHICKOU    POHODU
  • FYZICKOU        POHODU
  • STRAVOVACÍ   POHODU                

Náš, téměř 15–tiletý pejsek má kvalitní stravu, má přiměřený pohyb a často se od nás dostaví pohlazení.  A vypadá spokojeně.

Lidé k sobě bývají v tomto ohledu nedobří pečovatelé :

- Kromě stresů v zaměstnání si ještě život komplikují dalšími psychickými traumaty, o nedostatku pohlazení nemluvě. Říká se tomu „DUŠEVNÍ  HYGIENA“. A není ostuda navštívit psychologa … A nejen s přibývajícím věkem cvičit mozek (čtení, luštění, komunikace s ostatními a spol.)

- Měli by mít podstatně více přirozeného pohybu. Nemám na mysli vrcholový sport (na ten dosáhne málokdo), ale pohyb rekreační (procházky, cyklistika, sport obecně ...)

- Jídlo, respektive jeho kvalita, nás ovlivňuje více, než se možná mnozí domnívají. Je nyní příznačné, že naše media jsou zaplavena pořady o kuchaření a pouze jeden se věnuje systematicky vlivu jídla na zdraví. Ano ono chutná, ale je to určitá pohodlnost věnovat kvalitě potravin trochu více pozornosti. Tradiční české pokrmy a pivo na to, no to je bašta hodná „chlapa“. Budeme-li se takto stravovat delší dobu, našemu zdraví to mnoho neprospěje. Zákeřnost je v tom, že ne hned, ale později za několik let. A to nerozvádím více škodlivost některých vylepšovadel (cukr, mouka, … ), hotových potravin, plísně a bakterie v souvislosti s uchováváním a zpracováním potravin (bude-li zájem, můžeme kterékoliv z témat rozvinout ).

Václav